Het huis van MaaS

Mobility-as-a-service staat minder ver dan verwacht. De technische bouwstenen om het MaaS-huis te bouwen, zijn aanwezig, maar het huis staat er nog niet. Verschillende initiatieven die de voorbije jaren zijn ontstaan, kunnen we onderverdelen in de verschillende bouwlagen. Deze initiatieven kunt u terugvinden in het overzicht van MaaS-platformen. Onderstaande afbeelding toont de verschillende bouwlagen en bouwstenen die elke laag bevat: 
(geïnspireerd op de integratieniveau's van Sochor et al., 2017)

 1. A: Multimodale routeplanner
  Routeplanner die bij het genereren van een route een aanbod combineert van verschillende transportmodaliteiten, daarbij kan extra informatie over kostprijs, CO2-uitstoot en transportaanbieder worden verschaft.
  B: Reis boeken en betalen
  Applicatie die het mogelijk maakt om verschillende vervoersmodi te boeken en te betalen.
 2. Integratie van plan-, boek- en betaalmogelijkheden per rit
  De MaaS-aanbieder biedt verschillende transportmodaliteiten aan en maakt het mogelijk om een trip te plannen, te betalen en te boeken via één platform. Daarbij kunnen extra bouwstenen aan het platform toegevoegd worden. De afgebeelde bouwstenen zijn ook voor de bus- en carsector een opportuniteit. Bvb.: door middel van data-analyse kunnen individuele vervoersvragen gebundeld en vervangen worden door collectief busvervoer. 
 3. Contractuele integratie
  Integratie van plan-, boek-, en betaalmogelijkheden via abonnement/bundel. Een MaaS-platform die het mogelijk maakt om gebruik te maken van verschillende transportmodaliteiten binnen één abonnement of bundel.
 4. Beleidsintegratie
  Een publiek-private samenwerking waarbij ook maatschappelijke doelstellingen worden geïntegreerd.