Actualiteit

De OiRA tool viert zijn 10e verjaardag in België !

ICB nam onlangs deel aan het symposium dat EU-OSHA en de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg organiseerde om de 10e verjaardag van de OiRA-tool in België te vieren.

Ter herinnering, OiRA staat voor  Interactive Online Risk Assessment Tool. Dat is een online toegankelijk instrument dat is ontwikkeld door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA).

De tool beschrijft stap voor stap het risicobeoordelingsproces om deze risico's op de werkplek te identificeren. Dan kan OiRA ook helpen bij het nemen van preventieve maatregelen en een actieplan op maat. 

Uw medewerkers zijn het meest waardevolle bezit van uw bedrijf. U wilt dan ook niet dat hen iets overkomt door een gebrek aan aandacht, zoals een val op de parkeerplaats van uw bedrijf of een blessure door het verkeerd gebruik van een machine of gereedschap. Door ongevallen en ziekten te voorkomen vermindert u het ziekteverzuim en verhoogt u dus ook uw productiviteit. 

Daarom is in 2019 de OiRA voor de autocar- en autobussector opgericht.

Door de verschillende presentaties, de ene nog interessanter dan de andere, kregen we een duidelijk beeld van het belang van dit tool. Het spreekt voor zich dat dit tool zijn plaats heeft in het preventiebeleid van KMO's.

De tool is gratis

BUSWORLD - Vergroening, TTT (train the trainer), ...

Hier is een terugblik op onze week in BusWorld !

ICB was aanwezig op de BusWorld beurs in Brussels Expo (Heizel) van 6 tot 12 oktober 2023.

Het was een buitengewone gelegenheid om meer te weten te komen over onze sector en om de belangrijkste spelers te ontmoeten en met hen te praten.

We namen deel aan de verschillende conferenties en paneldiscussies die werden georganiseerd in het kader van de ZEB: European Zero Emission Bus conference.

Op woensdag 11 oktober werd in BusWorld ook een TTT-sessie (Train The Trainer) gehouden. Het doel was om veiligheidsadviseurs en begeleiders bewust te maken en te informeren over veiligheid in en rond autobussen en autocars.

Volgende thema's kwamen aan bod:

+ Hoe komen kinderen veilig op school?

+ Hoe evacueer je de bus veilig bij een ongeval of brand

Als u geïnteresseerd bent in een van deze onderwerpen, neem dan contact met ons op!

Contact

+32 487 43 42 40 : Jurist

+32 487 59 88 91 : Econoom-analist

info@icb-institute.be