BUSaanZET - de mobiliteit van morgen creëren we vandaag!

Mobility-As-A-Service (MaaS) is een nieuw mobiliteitsconcept waarbij reizigers niet langer zelf hun vervoersmiddelen bezitten, maar overal en op verzoek toegang krijgen tot een gevarieerd mobiliteitspakket, aangeboden door de interface van één mobiliteitsregisseur (of mobility orchestrator). De interface is vaak opgebouwd vanuit een multimodale routeplanner die de mogelijkheden toont om met gebruik van meerdere vervoersmiddelen op de gewenste bestemming te komen. Daarna kan de gebruiker volgens de gekozen route een vervoersmiddel boeken en tickets kopen op datzelfde platform.

Het MaaS-verhaal is in volle opmars en opent deuren om nieuwe dienstverleningen te ontwikkelen en te integreren. Voorlopig hebben Vlaamse autobus- en autocarbedrijven de weg nog niet gevonden naar een MaaS-applicatie, ondanks hun grote troeven wat betreft collectief transport. Met dit project reiken we busbedrijven enkele handvaten aan om in een MaaS-verhaal te stappen door nieuwe of bestaande vervoersdiensten binnen dergelijk platform te integreren.

Door de samenwerking tussen ICB, HoGent en verschillende partnerbedrijven is dit project tot stand gekomen, het kadert binnen een TETRA-project van Vlaio. TETRA-projecten hebben het doel om beschikbare kennis te vertalen naar bruikbare prototypes en concepten voor ondernemingen (KMO's) en/of social profit organisaties. Het project loopt nog tot november 2020.

Meer weten over dit onderwerp?